Helyszíni rádiós mérés – site survey

A jól működő vezeték nélküli WLAN hálózat kialakítása a tervezéssel kezdődik. A konzultáció(k) alkalmával felmérjük az ügyfélelvárásokat, egyeztetjük a lefedendő területtel, hálózatbiztonsággal és terhelhetőséggel kapcsolatos igényeket. Az RF WLAN mérés (site survey) alkalmával megfelelő műszerekkel és szoftverekkel elvégezzük a lefedendő terület rádiós mérését.

A WLAN méréshez speciális szoftverek szükségesek

A jól működő vezeték nélküli WLAN hálózat kialakítása a tervezéssel kezdődik. A konzultáció(k) alkalmával felmérjük az ügyfélelvárásokat, egyeztetjük a lefedendő területtel, hálózatbiztonsággal és terhelhetőséggel kapcsolatos igényeket (egy cellában egy időben maximálisan tartozkódó kliensek számát, várható adatforgalom intenzitását, stb). Meghatározzuk az elvárt hálózati szolgáltatásokat, figyelembe véve a későbbi fejlesztések lehetőségeit is (pl. Voip, multimédia, a kliensek számának várható növekedése, stb).

Ezt követően egy előzetes bejárást tartunk a lefedendő területen, ahol felmérjük azokat a területrészeket, amelyek a “legnagyobb odafigyelést” igénylik a tervezés során, mert például kritikusak a működés szempontjából vagy éppen RF zavarás/árnyékolás következhet be.

Egy vállalati WLAN hálózat kialakítását tervek alapján lehet megkezdeni, mely nagyfokú odafigyelést, szakértelmet és megfelelő műszerek és szoftverek meglétét igényli.

Vállalati WLAN hálózat telepítésének helyszíne

Amennyiben nem áll rendelkezésre a terület méretarányos helyszínrajza vagy térképe, akkor vázlatot készítünk róla a későbbi tervezés pontossága érdekében. A helyszínrajznak tartalmaznia kell a berendezésekre és bepakoltságra jellemző adatokat is. A WLAN hálózattal kapcsolatos mérések eredményeit az adott térrész bepakoltsága, és az ott található objektumok anyaga is befolyásolja. (fémek, folyadékok, stb)

WLAN helyszíni mérés

Az RF mérés (site survey) alkalmával megfelelő műszerekkel és szoftverekkel elvégezzük a lefedendő terület rádiós WLAN mérését. Ennek a fázisnak a célja, hogy megállapítsuk az elvárások szerinti lefedettség eléréséhez szükséges WLAN eszközök számát és elhelyezését, figyelembe véve a hibamentes működést (pl kritikus területeken egy cella kiesésével is biztosítható legyen a teljes lefedettség), az esetleges rádiófrekvenciás zavaró tényezőket (pl. más WLAN hálózat, rádió jelforrás, stb) illetve a későbbi bővíthetőség szempontjait. A mérés eredményeit jegyzőkönyvben rögzítjük.

WLAN mérési jegyzőkönyv

A mérési jegyzőkönyv alapján mérnökeink megtervezik a lefedendő területen felhasználandó eszközök féleségét, mennyiségét, elhelyezési pontjait és a szükséges kiegészítő berendezéseket. A tervezés részletesen kitér az egyéb előfeltételek meghatározására is, mint az eszközök tápellátása, szünetmentes tápegységek, stb.

A terveket a mérési jegyzőkönyvvel írásos formában adjuk át. A tervdokumentáció olyan részletességgel tartalmazza a szükséges információkat, hogy az alapján a kivitelezés maradéktalanul elvégezhető – akár harmadik fél részéről is!

A szolgáltatás időigénye és díjazása a lefedendő terület nagyságával arányos, és tartalmazza a tervdokumentáció elkészítését is. A tervek alapján kialakított WLAN hálózat esetében a Vonalkód Centrum Kft. garantálja, hogy az elvárt műszaki paramétereknek megfelelően fog működni – változatlan környezeti feltételek esetén!

Amennyiben vállalati WLAN hálózat kiépítését tervezi, írjon nekünk e-mailt, vagy keresse WLAN specialista kollégáinkat a kapcsolat menüben található telefonos elérhetőségeken. Mérnök kollégáink segíteni fognak Önnek!