

Élelmiszer ipari termelés ma már nem képzelhető el a termékek nyomonkövetése nélkül. Az ISO 22000 a minőségbiztosítás és a termék nyomonkövetés azon kritériumait egyesíti, mely a fogyasztók számára garantálja, hogy az asztalára került élelmiszer mind a származását, mind pedig a minőségét tekintve kifogástalan. Ugyanakkor az ezzel járó adminisztráció papír alapon igen komoly feladatot jelent az élelmiszert gyártó és feldolgozó vállalkozások számára. Az inStock ProdLine leegyszerűsíti a termékek nyomonkövetését, biztonságossá teszi a termelést, csökkenti a kockázatokat és minimalizálja a szükséges papírmunkát.
Élelmiszerbiztonság – a fogyasztó bizalmának erősítése
A jól kialakított, ISO 22000-nek megfelelő termeléskövetési rendszer biztosítja az ellátási lánc minden szereplője számára, hogy a fogyasztó asztalára kerülő termék azonosított származási helyről, megfelelő technológiával feldolgozva készült. Az élelmiszeripar a bizalmi elvre épül, így a rendszer kialakításával minden szempontból közelebb kerülünk a fogyasztóhoz – végső soron az üzleti sikerhez.
Termékvisszahívás – rövidebb idő, kisebb költség
Több, mint ezer élelmiszeripari gyártó cég részvételével készült felmérésből kiderült, hogy az informatikai rendszerrel támogatott termeléskövetési megoldások 1 óránál rövidebb átlagos visszahívási időt teljesítettek. Ugyanez a visszahívási idő papír alapon meghaladta az 1 napot. Ennek logisztikai költségei sokszorosan meghaladják annak a költségét, mintha a hibás termék el sem hagyta volna a gyárat, vagy célzottan és rövid idő alatt visszahívható. A pontosan vezetett és valósidejű gyártási dokumentációnak köszönhetően csak a valóban érintett tételeket kell visszahívni. A kifogásolható tételek jó eséllyel el sem jutnak a fogyasztóhoz.
InStock ProdLine – élelmiszerbiztonság a gyakorlatban
Az inStock WMS rendszer termék nyomonkövetési funkciója pontos termékazonosítást, eredet- és helymeghatározást biztosít az ISO 22000 előírásai szerint. Segítségével egy esetleges élelmiszerbiztonsági probléma forrása egyértelműen meghatározható az érintett termékek piacról történő visszahívásával együtt:
- a beszállítók és termékek azonosítása (egyedi azonosító minden tételnek)
- az élelmiszer történetének, származásának meghatározása
- a gyártási tételek pontos azonosítása (komponensek tételes nyilvántartása)
- a kockázatos komponensek visszakövetése a forrásig
- a termékvisszahívás támogatása
- a szabályozásoknak és a hatósági igényeknek való megfelelés ISO 22000 szerint
Hogyan valósul meg az élelmiszerbiztonság az InStock ProdLine rendszerben?
Az inStock ProdLine rendszerben minden fázis dokumentálásra kerül. Az élelmiszerbiztonság 4 lépésben valósul meg.
- Bevételezés beszállító és időbélyeg hozzárendeléssel, hogy a felhasználás során rögzíthessük a beépülést
- Minden gyártási fázisban egyedileg azonosítjuk a termékeket, rögzítjük az anyagfelhasználást
- A technológiai melléktermékeket és maradékokat is azonosítjuk, így visszadolgozhatók a nyomon követés fenntartásával
- A késztermék értékesítésekor a nyomon követési adatokat a vásárlóhoz kapcsoljuk a visszahívhatóság biztosításához

Kétirányú nyomonkövetés – gyors visszahívhatóság
A gyártás során egy irányban végig követjük a beépülő komponenseket valamint a terméket az egyes gyártási fázisokon. Amennyiben a minőség ellenőrzés során hibát észlelünk, a készterméktől visszakövethetjük, hogy milyen összetevőkkel és milyen gyártási lépéseken ment keresztül.
Milyen előnyökre számíthatok?
- jóval kevesebb adminisztráció és költség (papíralapú munkavégzés minimalizálása)
- az automatikus azonosítási technológia minimalizálja az adatbeviteli hibákat
- az elektronikus adatbevitel gyorsítja a folyamatokat
- a kockázatos tételek és kapcsolatainak azonosítása gyors, így a kártérítések/felesleges költségek minimalizálhatók
- az érintett termékek mennyisége pontosan meghatározható jelentős megtakarítást biztosítva a túlzott volumenű termékvisszahívás elkerülésével
- mindenkor átlátható nyilvántartás a hatóságok és a kereskedelmi partnerek felé (egyszerű beszállítói auditok)
- növekvő bizalom és fogyasztás
Kinek ajánljuk az InStock ProdLine ISO 22000 rendszert?
- Élelmiszert előállító gyártó és feldolgozó vállalkozásoknak (pékáru, húsipar, konzervipar, stb)
- Zöldség és gyümölcs feldolgozó és csomagoló vállalkozásoknak
- Bio és bébiételt előállító vállalkozásoknak (ISO 22000-t meghaladó nyilvántartások és szabályozások egyedileg fejleszthetők)
Amennyiben további információkra vagy tanácsra van szüksége az élelmiszerbiztonságról, a bevezethetőségről, vagy kíváncsi arra, hogy az Ön vállalkozásában milyen eredményeket tudna elérni az inStock Prodline alkalmazásával, kérjük vegye fel a kapcsolatot velünk e-mailen, vagy telefonon a kapcsolat menüben található elérhetőségeinken. Munkatársaink segíteni fognak Önnek, hogy a cégére szabott rendszert alakíthasson ki. Igény és megvalósíthatóság esetén megoldási javaslatot és ajánlatot adnak.